Resuming audio after pausing on a slide not continuing, just restarting

Hi,

Quick question hoping for a quick answer:

How do you stop the audio on a slide starting from the beginning again if paused midway?   Hit pause, audio stops as expected - hit to resume play and the audio goes back to the beginning but the animations continue thus losing synch.  Very annoying!  Any ideas?  Not encountered it before.

Thanks and Happy New Year!

Michaela

18 Replies
Alyssa Gomez

Hi Michaela,

I'm happy to help! Hitting the pause button in the player should pause both audio and slide animations. Then, hitting the play button should resume both the audio and animations where they left off. The audio should not restart from the beginning.

Are you seeing this problem happen when you preview your Presentation, or after you've published it? Also, what version of Presenter are you using?

Michaela Cheetham

Hi Alyssa,

It seems to be occurring after being published and I've checked previous published ones again and it is doing it on those too!   We can't re-publish and overwrite all of our presentations as they are part of an on-going 12 month programme (plus that causes its own issues with some students only accessing the older versions - not everyone is able to empty browser caches for various reasons)

We are using Studio' 13, therefore Presenter ' 13

Any ideas?  Could it be remnant glitch from the last update to Presenter?

Alyssa Gomez

Good to know, Michaela. Strange that it happens in all of those browsers. Would you be willing to send us an example file that is giving you trouble? I'd like our team to test it in Articulate Online in various browsers. 

Click here to send us the Articulate Package. We'll give it a test and let you know what we find!

Leslie McKerchie

Hello Corey and welcome to E-Learning Heroes :)

Thanks for reaching out and following up on this conversation.

I took a look at the support case that Michaela worked on with our team, but it looks like we did not get the resolution verified, so I do not have any information to share with you.

I'd like to start new with you here Corey:

  • What version of Presenter are you using?
  • How are you publishing and testing the content?
  • Is it happening in a particular viewing environment/browser?

If you could share your Articulate Package, that would be helpful as well. If you cannot share it here in the forums, please feel free to share here privately.

Crystal Horn

Thanks for confirming that, Corey.  Let's see if we can figure out a workaround...

Presenter '13 output will default to the Flash version by default.  If your learners use either Internet Explorer or Firefox, they'll see the Flash output.  If Flash Player is enabled in their instance of Chrome, they'll also see the Flash output.  That's one option.

The other option is to make the seekbar read-only, which would be somewhat restrictive.  This approach would at least prevent any errant clicks on the seekbar that restart all of the audio.

I'll keep this discussion updated with any changes to this issue, in the meantime!

Ashley Terwilliger-Pollard

Hi Taylor, 

The issue in Presenter '13 where:

  • clicking the seekbar in HTML5 output, the audio starts from the beginning rather than syncing to that point in the timeline.
  • Hitting pause and then resume also restarts the slide's audio

is still open with our team. We'll post here once we have an update, and replying will subscribe you to this discussion. You can also click on Subscribe at the top of a discussion to subscribe yourself without replying: 

Ashley Terwilliger-Pollard

Hi all,

We released an update to Studio '13 today to fix the issue where pausing and resuming a slide or clicking anywhere on the seekbar caused audio to start over. As a result of that issue, animations were no longer in sync with narration.

You'll see this noted in our Version history and you can download the latest update for Articulate Studio '13 here. Updates are free for existing licensees.