Anyone get constant Articulate Storyline Crashing?

Been working hardcore in Storyline for a week now - all in all it's pretty cool, except the fact that it crashes often when i am pressing the space bar to preview my slides without actually clicking the preview button....if that makes any sense, haha.

It's happened 6 times today.

Maybe we're not really supposed to use that timeline feature? or maybe my project is kinda heavy asset wise

119 Replies
James Brandwood

My Storyline is crashing so often when I try to use the timeline to preview or when I preview the slide/scene and click on the seekbar, that I am beginning to believe it is a feature. Sadly, not one that I think I can sell to my manager

I would be interested in knowing what fix was done on Sara's module as insane number of crashes seems to be localised to the module I am currently working on.

I will also get IT to do the re-install flash thing and see if that helps. I did have them put the ltest flash on but it has done nothing to help.

James Brandwood

Update:  I uninstall flash (as outlined above) and then install the latest version. This was no help at all.

So I had IT uninstall flash and install the version of flash that we have on the virtual network and that I had previously been testing to ensure modules don't crash when a person runs them from our LMS. This version worked much better. I may speak too soon but I was able to play the slide using the timeline, stopping and pausing and moving to different parts successfullly. The preview slide/scene was still a problem but I got that grey circle with the exclamation mark, not a total program crash meaning I could just close the preview and reopen it.

The version of flash I am using is:  11.2.202.235

Again this isn't the latest version, but it was more stable, which I guess is why Adobe replaced it, because they are good like that.

Would still love to hear what was done to Sara's module to fix it.

Thanks,

Jesse Kailahi

Same problem here, same setup as Mike with a slightly different video card.  I've been saving as often as possible to prevent the loss of progress, but it's happening more and more frequently as I continue to build the course. Also, when I relaunch the program and open the file, all the scenes/slides are tabbed at the top (even though I closed them down and saved on multiple occasions).

I'm not sure yet if this is related to the preview function since it happens at random times (clicking an image, closing a tab, etc).  My project is pretty big at 103MB (I don't compress my graphics though I probably should! XP) and it seems to get worse with the more content I add.

I Haven't even tried publishing the course or testing it on our LMS.  Hopefully it works **fingers crossed**.

I'll update once I've tried the fixes above.

James Brandwood

I have just had some module come back from UAT for a few minor fix ups and noticed that I am able to use the 'preview scene/slide' function fine on all parts. I can use the timeline preview fine as well (although it still does't update when you move things around and then press play).

This got me thinking so I went back to the module with the crashing issue and found that I can actually do all preview types on all the tutorials  except the one I created last and that was crashing in the preview(all tutorials are made of several videos all recodred in Storyline). Even though updating flash has made this tutorial crash less... actually it crashes just as often but doesn't freeze Storyline when it does. Anyway I have come to decide that the problem is not with flash but is with one of the videos that makes up the tutorial.

Of particular note, the tutorial causing the problems has a lot of trimming done to the screen recording in video encoder. I did this to add a few parts to the screen recording that I had overlooked in the first recording. As this is only trimming and not cutting away the video (a feature I actually really like) all the combined videos would make for a very very large file size for the tutorial.

In conclusion I would suggest thet either a particular video has become corrupt for some unknown reason, or the file size is too large to play the preview correctly, or that with all the trimming Storline is getting stuck on the switch between videos.

Either way if you are getting this error I would suggest you update flash and re-record your screen capture with as little trimming and joins as possible.

Brian Batt

Hi James,

Do you still have a copy of the file that exhibits the crashing?  If so, can you submit a support case to us via the link below?

http://upload.articulate.com/

In the case #, put attention Brian Batt.  In the Forums URL box, put the link to this forum.  Once I get the file, I'll see if I can reproduce the issue.  If you can, go through the file & see if you can figure out exactly what steps cause the file to crash and include that information in your case submission.

James Brandwood

Hi Brian,

Coincidentally this fault was occuring in the same taining module as one I was having problems with WebObjects when publishing to EXE.

So when I uploaded that module (scrubbed a bit) as a case (RE: Case #00284537) I left the videos with the preview fault in it in the unlikely case the two problems are related. John Say picked up the case and I have included in emails to him what steps cause both the preview and WebObject faults.

If you want I can upload it again I can.

Thanks,

Brian Batt

Brittany Barnett said:

Hi there,

I downloaded a free trial of Storyline. I would like to record a screen capture to embed in a presentation. Everytime I click on "Record Screen" --> "Record your screen", the program crashes.

Any idea of how I can successfully record my screen?

Thanks,

Brittany


Hi Brittany,

Do you receive an error message during the crash or does it completely crash Storyline without a message?

Brittany  Barnett

Hi Bryan,

Here is a description of the error that I was provided with:



  Error
  Storyline
  1.0.1205.123
 
  false
 
  2012-07-06T08:50:41.577347-04:00
  Retrieving the COM class factory for component with CLSID {A3CD4BF9-EC17-47A4-833C-50A324D6FF35} failed due to the following error: 80040154.
  Articulate.Capture
  System.Runtime.InteropServices.COMException (0x80040154): Retrieving the COM class factory for component with CLSID {A3CD4BF9-EC17-47A4-833C-50A324D6FF35} failed due to the following error: 80040154.
   at Articulate.Capture.Forms.ScreenRegion.RecordingControls..ctor(RecordingRegionPicker parent)
   at Articulate.Capture.Forms.ScreenRegion.RecordingRegionPicker..ctor(RecordingThread recordingThread, Size storySize, Rectangle bounds, SoundSource initialSoundSource, ICaptureSettings settings, IKeyboardShortcutSettings keyboardshortcuts)
   at Articulate.Capture.Forms.ScreenRegion.ScreenRecording.a(IRecordingMainForm A_0, Size A_1, Rectangle A_2, SoundSource A_3, Screen A_4, ICaptureSettings A_5, IKeyboardShortcutSettings A_6)
   at Articulate.Capture.Forms.ScreenRegion.ScreenRecording.Start(IRecordingMainForm ui, ICaptureSettings settings, IKeyboardShortcutSettings keyboardSettings, Size storySize, Rectangle initialSize, SoundSource initialSoundSource)
   at Articulate.Capture.Forms.ScreenRegion.ScreenRecording.Start(IRecordingMainForm ui, ICaptureSettings settings, IKeyboardShortcutSettings keyboardSettings, Size storySize)
   at Articulate.Storyline.Commands.StartRecordingCommand.StartRecording()
   at Articulate.Storyline.Commands.StartRecordingCommand.OnExecute(Object[] values)
   at Articulate.Windows.Forms.CommandBase.Execute(Object[] values)
   at Articulate.Windows.Forms.CommandBase.Execute()
   at Articulate.Windows.Forms.ucStartPage.a(r A_0)
   at Articulate.Windows.Forms.ucStartPage.aq(Object A_0, MouseEventArgs A_1)
   at System.Windows.Forms.Control.OnMouseUp(MouseEventArgs e)
   at System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
   at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.ScrollableControl.WndProc(Message& m)
   at a.c.a.r.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
   at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)
  WIN 10,1,102,64
  112,392 K
  406,876 K
  Windows 7 6.1.7600.0
  2.0.50727.4961
  4

Brittany  Barnett

Hi Brian,

The program also crashes when I click on "Insert" --> "New slide". Error report below.



  Error
  Storyline
  1.0.1205.123
 
  false
 
  2012-07-06T09:14:12.8148707-04:00
  Class not registered (Exception from HRESULT: 0x80040154 (REGDB_E_CLASSNOTREG))
  System.Windows.Forms
  System.Runtime.InteropServices.COMException (0x80040154): Class not registered (Exception from HRESULT: 0x80040154 (REGDB_E_CLASSNOTREG))
   at System.Windows.Forms.UnsafeNativeMethods.CoCreateInstance(Guid& clsid, Object punkOuter, Int32 context, Guid& iid)
   at System.Windows.Forms.AxHost.CreateWithoutLicense(Guid clsid)
   at System.Windows.Forms.AxHost.CreateWithLicense(String license, Guid clsid)
   at System.Windows.Forms.AxHost.CreateInstanceCore(Guid clsid)
   at System.Windows.Forms.AxHost.CreateInstance()
   at System.Windows.Forms.AxHost.GetOcxCreate()
   at System.Windows.Forms.AxHost.TransitionUpTo(Int32 state)
   at System.Windows.Forms.AxHost.CreateHandle()
   at System.Windows.Forms.Control.CreateControl(Boolean fIgnoreVisible)
   at System.Windows.Forms.Control.CreateControl(Boolean fIgnoreVisible)
   at System.Windows.Forms.AxHost.EndInit()
   at Articulate.Capture.Controls.FlashbackPreviewControl.PreviewHost.a()
   at Articulate.Capture.Controls.FlashbackPreviewControl.PreviewHost..ctor()
   at Articulate.Storyline.Forms.InsertSlide.TabDialog.Tabs.Panels.ScreenRecording.ScreenRecordingsPanel.a()
   at Articulate.Storyline.Forms.InsertSlide.TabDialog.Tabs.Panels.ScreenRecording.ScreenRecordingsPanel..ctor()
   at Articulate.Storyline.Forms.InsertSlide.TabDialog.Tabs.Panels.ScreenRecording.ScreenRecordingMainPanel.ao()
   at Articulate.Storyline.Forms.InsertSlide.TabDialog.Tabs.Panels.ScreenRecording.ScreenRecordingMainPanel..ctor()
   at a.g.a.c.a.a.b..ctor()
   at Articulate.Storyline.Forms.InsertSlide.InsertSlideDialog.ShowInsertSlideDialog(String selectedTabName)
   at Articulate.Storyline.Commands.RibbonNewSlideSBCommand.OnExecute(Object[] values)
   at Articulate.Windows.Forms.CommandBase.Execute(Object[] values)
   at Articulate.Design.UI.Ribbon.RibbonButton.OnActivate(ActivateEventArgs e)
   at Divelements.SandRibbon.WidgetBase.PerformActivate(ActivateEventArgs e)
   at Divelements.SandRibbon.Button.OnMouseUp(MouseEventArgs e)
   at Articulate.Design.UI.Ribbon.RibbonButton.OnMouseUp(MouseEventArgs e)
   at Divelements.SandRibbon.ParentWidgetBase.OnMouseUp(MouseEventArgs e)
   at Divelements.SandRibbon.ParentWidgetBase.OnMouseUp(MouseEventArgs e)
   at Divelements.SandRibbon.SandRibbonControlBase.OnMouseUp(MouseEventArgs e)
   at Divelements.SandRibbon.RibbonTab.OnMouseUp(MouseEventArgs e)
   at Articulate.Design.UI.Ribbon.RibbonTab.OnMouseUp(MouseEventArgs e)
   at System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
   at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
   at Divelements.SandRibbon.SandRibbonControlBase.WndProc(Message& m)
   at Articulate.Design.UI.Ribbon.RibbonTab.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
   at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)
  WIN 10,1,102,64
  144,284 K
  455,244 K
  Windows 7 6.1.7600.0
  2.0.50727.4961
  4

Brian Batt

James Brandwood said:

Hi Brian,

Coincidentally this fault was occuring in the same taining module as one I was having problems with WebObjects when publishing to EXE.

So when I uploaded that module (scrubbed a bit) as a case (RE: Case #00284537) I left the videos with the preview fault in it in the unlikely case the two problems are related. John Say picked up the case and I have included in emails to him what steps cause both the preview and WebObject faults.

If you want I can upload it again I can.

Thanks,


Hi James,

Thanks for the information.  I had our support team submit the web object issue to our dev team.  I also submitted the memory issue to them for review.

Thanks again.

Jasmine Francois-Moore

Good Morning Brian,

I also wanted to check-in with you; I am experiencing similar issues with a Storyline Trial Version.  I've got my presentation all set to go and when I begin to record 3 seconds into it my computer crashes.  The second time I restarted and closed several programs I believed might be running in the background and contributing to the crashes, and when I started the recording again, it lasted 5 seconds and then the counter on the recorder started changing numbers really fast.  Similar to when a digital clock goes haywire in a scary movie.  I know that sounds strange but its the only way to describe what it does before it crashes. 

There are no on screen error messages that appear and it reboots just fine.  I have no other crashing issues with typical pedestrian use.  Any help you could offer would be great; I'm leaning towards purchasing Articulate SL, but need to know how well it will perform during a real project.

Jasmine Francois-Moore

Good Afternoon Pete,

Thank you for responding, I was able to follow the instructions in the article exactly; step by step but no luck.  Seconds into pressing the record mic button  the blue screen of death popped up.  I submitted a case as you stated in your early post and hope to hear something back soon.

Kind regards,

Jasmine

Guy Greenbaum

Peter,

For what it's worth, I'm running Storyline on Windows7 via Parallels on a mac and it runs flawlessly.  I've not run into any of the issues mentioned in this thread, I can't even reproduce the problems.  I think this might be significant because all drives are mapped network drives in Parallels.

Hope this helps.

James Brandwood

Hi Bruce,

This sounds very similar to my issue - which is still been worked on so I can't help much. Can I ask are all your screen captures done with Storyline, have you trimmed your screen captures much with Articulate Video Encoder and on the scene that is crashing, do you have many screen captures joined together? 

When this occurred on my work I had those things but I wasn't getting crashing in other training I had made that had less editing and joins. In fact it didn't even occur in different scenes in the same training that had few joins and editing.

I know it might sound bad but I would suggest starting it over - I ended up wasting a lot of time because I couldn't do any sort of preview (timeline or view scene/slide) and would have to publish every time I wanted to preview.

Hope this helps a bit

Aneeta Menon

Hi Brian,

I am having a similar issue after inserting the recording screens. If I try to save or preview it just freezes and I need to use the task manager to close the program. I am using a network drive, but will change to local. Have you seen success with this solution?

I have been working for about a week building menus etc, with no issues, only once I've started inserting the recordings into the project.


Assistance will be most appreciated.

Cheers,

Aneeta