Translation export error

Hi all!

I have a 90 slides storyline project, and I have to send the text of correction...

So I tried the translation export technic I saw here, and did exactly the same that is shown in the tutorial...

It seems to run correctly until I got this strange and empty pop-up... When I click on the OK button, the "Exporting translation" box is closing, and the file that is supposed to be exported isn't in the folder I located it...

Is that a know problem? Could it be because of the length of my story? Of even because I got text in markers, in shapes, etc...

Thanks for your help!!!

20 Replies
Bruce Graham

Just had one of my own - about 2 minutes after yours.

This has been going on for months now - Articulate - any more ideas?

Demo'd this to Magnus about 4 (?) months ago.

Yes local, yes no special characters etc etc.

Frankly this is beginning to annoy me now...

IT SHOULD JUST WORK

Bruce (very grumpy tonight because of this...)

Bruce Graham

Brian,

Trying to upload 95 mb file at http://betaportal.articulate.com and site keeps on I/O error'ing.

Have logged as a Support Request with files and Screencast -  Case #00347078
Can you please intercept it before I get another conversation with Support going in parallel with this?

Thanks buddy.

I would LOVE to get to the bottom of this.

Bruce

Magnus Nirell

We have had no luck reproduce this issue internally.

It looks like the issue occurs where we try to automate Word at the end of the publishing process.

Cedric and Bruce, can you open Word, select the File menu and then Help. Please take a screenshot of this info and email it to me.

Any info you can give as far as OS, MSWord install folder etc, would be helpful. This is something that only happens for a few of you so setup/settings/configuration has to have some impact here. We just need to figure out what it is so we can fix it.

Thanks

Robert Stewart

I just got this error again today in windows 8.1

I fixed it by going to:

  1. This PC (My Computer on older windows)
  2. right click > Manage
  3. Computer Management>System Tools>Event Viewer>Windows Logs
  4. Right click on the views (Application,Security,Setup and system) and clear the logs
  5. Now wait for an error to appear.

My problem was in Application which then showed that my USB backup drive was disconnected after a reboot.
I had the same thing happen last year and the log showed a Com error which I fixed.

Just a quess that windows is pinging the system log every second and when it finds an error it effect the translation in some way.
Anyway, that's how I fixed the blank error window during translation, good luck.

Anthony Fitzgerald

Hi guys,

I found a solution that fixed my problem which may help someone else.

I think it has something to do with a Clipboard problem.

This was the only solution I found that worked after days of searching the Net.

I know it seems weird to think it might have something to do with a web browser but just try the below steps.

I had pulled out all my hair with this issue, and thankfully its now gone.

By the way, everything was working fine on my older system Win7 with Office 2010, then I upgraded to Win8 64bit with Office 2013, and things seem to work ok then after a few weeks I ran into the Export problem with blank error message like everyone else.

1, Open Internet Explorer.

2. Click on the Tools menu. (If it's not shown press Alt first to see the Menus)

3. Select Internet Options.

4. Select the advanced tab on the Internet Options new window.

5. At the bottom of the window click on the Reset button in the Reset internet explorer settings.

6. I then checked the Delete personal settings box. (Don't know if it would make any difference. But it does also delete all cookies and a lot more).

7. Press the reset button.

8. It will then result in a new window, Reset Internet Explorer Settings with a green tick next to 4 sections. Press on the Close button.

9. A final window will appear saying For changes to take effect, you will need to restart Internet Explorer.

10. Press OK. Then Close your Explorer Window.

11. Restart your PC.

Exporting should now work perfectly in Articulate.

M. Bosscher

Anthony Fitzgerald said:

Hi guys,

I found a solution that fixed my problem which may help someone else.

I think it has something to do with a Clipboard problem.

This was the only solution I found that worked after days of searching the Net.

I know it seems weird to think it might have something to do with a web browser but just try the below steps.

I had pulled out all my hair with this issue, and thankfully its now gone.

By the way, everything was working fine on my older system Win7 with Office 2010, then I upgraded to Win8 64bit with Office 2013, and things seem to work ok then after a few weeks I ran into the Export problem with blank error message like everyone else.

1, Open Internet Explorer.

2. Click on the Tools menu. (If it's not shown press Alt first to see the Menus)

3. Select Internet Options.

4. Select the advanced tab on the Internet Options new window.

5. At the bottom of the window click on the Reset button in the Reset internet explorer settings.

6. I then checked the Delete personal settings box. (Don't know if it would make any difference. But it does also delete all cookies and a lot more).

7. Press the reset button.

8. It will then result in a new window, Reset Internet Explorer Settings with a green tick next to 4 sections. Press on the Close button.

9. A final window will appear saying For changes to take effect, you will need to restart Internet Explorer.

10. Press OK. Then Close your Explorer Window.

11. Restart your PC.

Exporting should now work perfectly in Articulate.


This didn't work for me, but I also don't use Internet Explorer. I use Chrome.  Does this matter?  This problem seems to exist for about 50% of my team.  

Leslie McKerchie

Hi all,

I wanted to provide an update here, as Storyline 2 Update 8 was just released, and included a number of fixes which you can see in the release notes available here. The item you all may be particularly interested in is how it fixed an issue where exporting text to a Word doc for translation wouldn't always work. You can download the latest update here, and after downloading and installing the latest update you’ll want to republish any existing content to ensure that the updates and fixes are applied.

Let us know if you have any questions, either here or by reaching out to our Support Engineers directly.

Noel Gorman

I recently encountered this very error (strange blank popup message and no actual translator file returned), and I've found the cause.  It was only while shutting down Storyline and while shutting down my computer that additional messages started popping up that helped paint the picture.

Here's what's going on: Storyline is copy/pasting your presentation's text into a Word file, and Word's spell-check and grammar-check are losing their minds over the "errors" they're seeing and trying to fix.  The message chime you hear part-way through the translation effort is a message from Word that it's giving up on your file.  This is why Storyline users are receiving only a partial file of their whole presentation.

How to fix it: go into Microsoft Word (or other application that manages .doc files), and over to the options/settings/controls for spell-check and grammar-check (in Word 2013, it's in 'Proofing,' and don't forget to clear check-boxes in the 'Settings' button on 'Writing Style').  Disable them all.  Storyline will have no problem turning out a translate file.

Taher M

I had a similar issue today. After a few hours of troubleshooting, I figured there were unwanted line spaces in text boxes. Apparently, Word isn't able to capture these while generating the translation document (I guess). I was able to generate the translation document after removing the unwanted line spaces.

Let me know if this works.

Ashley Terwilliger-Pollard

Thanks, Taher for sharing that update here! Strange that it caused such trouble for you, but I hope that insight sheds some light on the issue for others who run into it. If you hit this roadblock again, please let us know. We never want you to spend hours troubleshooting a problem alone that's why our team is here to help.