URGENT: Text entry boxes not allowing input

What would cause the text entry boxes to become unclickable (sporadically)? This occurs on a web server and also in the client's LMS, occasionally. The user is completely stuck, since we require input to move ahead. It seems to happen in FireFox and Safari, but not IE10.  I think it may be related to security issues in the browsers. If I understood how the text entry functions, it might help. Any thoughts?

36 Replies
Christine Hendrickson

Hi Jill,

It could have something to do with the browser, but without testing, I can't say for sure. 

Is there anything that covers the text entry field at any point? A layer or animation, etc.? 

Is this happening to users that are revisiting the course, or does it happen the first time they run the course? 

Are you able to reproduce the issue on your end, or is this only being reported by external users?

Do you know what builds/versions of the browsers are being used?

Can you share either the web or LMS link for the course, so we can do some testing with different browsers and see if we're able to reproduce the issue on our end? If not, are you able to provide the .STORY file for testing?

If you can, please let us know if you're viewing the HTML5 or Flash version of the project - also, let us know when (if there's a specific slide or slides) this happens.

Thanks!

Steve Flowers

Hi Jill,

I've seen an issue with field selection in HTML5. Is this in the Flash output or in HTML5? 

We found that there was a problem (only noted in HTML5) when a layer was opened above a field. Even if no objects in the layer blocked the field it wasn't selectable. A few options to remedy it in our case included not opening layers over the top of fields and adding the field to the layer that opens over the base slide.

Christine Hendrickson

Hi Steve and Hi Jill,

Steve, it looks like she's working with the Flash output in this case - but thank you very much for chiming in :)

Jill, I was able to find your support case (#00396931 for my reference). It looks like Jayem is currently testing the file that you uploaded with the case. 

I tested the file on my end, and here are my results:

•  Tested in Google Chrome Version 34.0.1847.116 m

   Results: I'm able to successfully enter text in the specified fields and submit.

•  Tested in Internet Explorer 11.0.9600.17031

   Results: I'm able to successfully enter text in the specified fields and submit.

•  Tested in Firefox  28.0

   Results: I'm able to successfully enter text in the specified fields and submit.

•  Tested in Safari 5.1.7 (7534.57.2)

   Results: Able to select the text box (cursor is active), but unable to enter text.

•  Tested in Maxthon v4.2.1.1000

   Results: I'm able to successfully enter text in the specified fields and submit.

I have not tested with Internet Explorer 10, as this is not currently installed on my machine. As you can see from the above, however, I did experience the issue with Safari. 

For the moment, I would recommend suggesting your learners use one of the versions that successfully load the course and allow text entry. 

You should receive an update from Jayem soon. I'm curious to see if he has the same results when testing on his end. If so, we can look a little closer at what might be specific to Safari and/or Internet Explorer 10 that may be causing the issue. 

Thank you!

Ashley Terwilliger

Hi Shabd,

This discussion is a bit older - so I'd want to start fresh with you to know what you're seeing. 

  • What version of Storyline are you using?
  • How are you publishing, and where are you hosting the published content?
  • Are you only seeing an issue in Safari? 
  • Is the text entry not clickable, or can you click but no text can be typed? 

 

Bryan Daniels

I'm having a similar issue. Unfortunately the place where our content is posted is password protected so I can't post a link here. 

The user cannot click into the text entry field and enter anything

  • Issue appearing in Chrome 59.0.3071.104 for Windows
  • HTML5 version is loading
  • We are using Storyline 2 Update 12: 1705.520
  • I've confirmed there are no additional layers in the slide, so nothing is overlaying the field. 
Diana Stock

I am having the same issue. I have read all the past articles and formatted to those specifications suggested.  I find that if the text entry is rather small, such as one line, the entry field works as designed. I have one field that is rather lengthy and no matter what I do - I cannot get it to work. I am using Storyline 2 Update 12: 1705.520. Browser is IE  Version 11.0.9600.18638 (which I think might be the problem - but is the Company's standard)

I have designed the trigger on the text entry to Jump to next slide when the Enter key is pressed if text is equal to ...... - no resolution

I have imported the  scene into a new project - no resolution.  

I have no additional layers on that slide to overlay the field.

Any help would be greatly appreciated! seriously - I have been working to resolve this for three days.

Jacob Olivier

Hi,

I'm facing this issue for a few days. We made an update of our LMS, to allow 32/64 bits compatibility and since that LMS update, we have this problem

My first idea was an issue in the new version of the LMS, but it appears that several people have exactly the same issue than me, so, it's now a quite different approach...

  • If I look to the story.html file out of my LMS, it works properly. if I launch the story.swf file from my LMS, it does not work at all
  • I have no layer on the slide
  • Browser is IE Version 11.0.9600.18860 CO
  • File was created with Storyline 2

Do you have any input to solve that issue? A specific version of IE or Storyline? Any change in IE options? I hope that I will avoid to republish all my contents, which would be a massive disaster for me...

Olivier

 

 

Ashley Terwilliger

The story.html file should launch the Flash output as long as the browser allows Flash (vs the story_html5.html launching HTML5 content). A few browsers have started to block Flash by default - so you may need to look into the browser settings.  

If you're looking towards HTML5 only, that is a new option available in Storyline 3 and Storyline 360 - and you can read about our enhanced HTML5 output here (and why it's even more important if Flash is going away...). 

Jacob Olivier

I just checked, that issue appears in different plants I work with, and they have different versions of IE leading all to the same problem...

Plant 1 : 11.1944.14393.0

Plant 2 : 11.0.9600.18860CO - they modify the Storyline file, to avoid to use the text box and it works...however, it means that we need to republish all contents and that's not an acceptable solution...

Plant 3  Windows 7 :     11.0.9600 18860CO

Plant 3 Windows 10:   11.1944.14393.0

 Plant 4 : 11.0.9600.18762

 

Any idea to help me?

Olivier

 

Daphne Malayo

Hi Leslie, 

I'm having the same issue. 

Issue appearing in Chrome 69.0.3497.100 (Official Build) (64-bit)

We are using Storyline 2 Update 10: 1607.1221

There are no additional layers in the slide.

This works ok in IE though. (Microsoft Edge 41.16299.611.0)

My colleague has Chrome v46.0 and works OK at her end. 

Are there any updates on this Chrome issue?

Looking forward to your reply!

Leslie McKerchie

Hi Daphne,

Thanks for reaching out and sharing the image of the feedback you received from your users as well as your .story file. I'm not seeing these entries on the sample that you shared.

Can you share the steps to replicate the issue you are seeing with the file that you shared? I'd be happy to take a closer look.

I did notice that you mentioned you were using Update 10, and we are currently on Update 13 for Storyline 2. Also, Storyline 2 supports the latest version of Chrome, which is v70.

Daphne Malayo

Hi Leslie, 

Thanks for your recommendations. We now have the latest Update 13 for Storyline 2 installed, however, the issue still persists. 

The text entry still doesn't work on Chrome 69.0.3497.100. How can we resolve this? 

I've attached a sample file wherein the learner is asked to type in the phone number (8690490) and website (www.dmalayoinc.com). 

I hope you can help us solve this. 

Crystal Horn

Hi there, Daphne!  I published your course (and added a third slide to show whether the trigger is working to jump to the next slide.

I saw the Flash output working in Chrome, but the HTML5 output did not.  Check out my links here:

Let me know if you see the same!  In the meantime, I'm going to share this behavior with my team and see if we can find some next steps.

Crystal Horn

Hey again, Daphne.  To follow up, I've isolated the issue to using numeric characters in a text entry field in HTML5 output.  I changed the phone number field to a numeric entry field, changed the trigger conditions to match that new variable, and it works!

Test out this HTML5 output of your course with the numeric entry field.  Let me know how that works for you.