Lag when published

Hello,

Since the last update, I'm facing a new issue. It seems that my modules start to lag once published, especially when objects are moving on the slide (Arrow with and entering animation, markers with entering animations). It lags on IE and Chrome as well. It lags on review too.

Does anyone else met this problem? Do you have any insight to avoid these lagging issues?

Have a nice day,

Bérengère LITTY

29 Replies
Erika Kuczysnki

Experiencing this same issue only recently. I have a slide that has a lot of animation/motion paths that lags horribly when published (review, LMS, online). Any other solutions discovered besides backing up to a march release of SL? (Especially since I have already created courses in the most recent update. I am assuming these wouldn't be compatible with the earlier version.)

Crystal Melton

Erika- my ticket is still ongoing.  This is what the root cause is in the update I received today.  "It has been found so far that what cause this lag is a combination of viewing the course in IE, and the course having multiple animations and / or transitions, which is further amplified if the objects applied with the animations are text objects."  I am still on a Feb. release.

Leslie McKerchie

Hi Erika,

Thanks for reaching out and letting us know that you are running into a similar issue.

As Crystal mentioned, we have narrowed it down to IE as well. Is this where you are seeing the lag as well?

We are still looking into this, so if you have an example, that would be helpful.

With your permission, I'd like you to share your project file with our support engineers to investigate what's happening. You can share it privately by uploading it here. It will be deleted when troubleshooting is complete.

Lee Inskip

Hello

We have been experiencing this issue in the office as well our It department have looking into the issue and we have established that it is the Google Chrome version that is creating the lag. I am in version 77 which works fine and no lagging but when my team mate that has just had her Chrome version updated to 78 experiences lagging issue very badly.

 

Alena Ayers

Hi Katie

I am experiencing the same issue with lagging on a game created within Articulate 360. There are a huge number of triggers on the build file to make the game appear animated with a scrolling background, and interactions when an object intersects with other objects. This game was working fine on older browsers of IE and Chrome but on testing today it is now lagging.

I am using the latest version of Chrome version 78 and IE version 11.805.

Please can somebody take a look at what's going on here. I don't want to share my build file - do I need to create a case?

I have 3 clients about to go live with this project and need to know how to fix it.

Many thanks

Alena

 

Katie Riggio

So sorry to hear about the lag, Alena!

We're happy to help you sort this, and have a few key questions to start:

  • What Storyline 360 update are you using? 
  • Is the course hosted on a web server or a learning management system?
  • With your permission, we can test the affected .story file in a similar environment. You can share it privately with our Support team here. We'll delete the file after troubleshooting–and are happy to sign an NDA if that works for you and your team. Just let us know!
Leslie McKerchie

Hi Marek,

I'm glad that Alena was able to pop in and share an update with you here.

The issue she's referring to is specific to interactions containing a slider and objects set in motion paths. Is this your current setup as well?

With your permission, I'd like you to share your project file with our support engineers to investigate what's happening if you're running into a different issue. You can share it privately by uploading it here. It will be deleted when troubleshooting is complete.