Storyline not passing Completed status to SumTotal LMS

Hi all,

I'm having an issue with a course being uploaded to a SumTotal LMS.

I have set the completion status to Completed/Incomplete in the LMS tab (reporting and tracking).

However, when the course is finished it shows Passed instead. This is a big no no on my LMS as we never use the Passed or Failed words.

I have never had this issue with Articualte Presenter and I'm now in desperate need of help or a fix.

21 Replies
Gerry Wasiluk

Just to be sure. I'd enable content debugging so you can see exactly what the content is sending to the LMS:  http://www.articulate.com/support/kb_article.php?product=st1&id=zpn7ehj39gqe

I've seen cases in our old LMS, depending how things were set up, where the LMS re-interpreted what was going on, despite what the content was sending it. 

Probably not your issue but be good to see by turning on debugging and watch what the content sends.

David Wirth

Well one thing I have discovered is that this is only happening when the course is set to slide view completion status. When this is set it sends a Passed to the LMS regardless of what I have selected.

If I make a small quiz I can refer to a results slide which will pass the correct status of "Completed".

Very bizzare and frustrating.

Stephanie Schneider

I'm having a similar problem but it may just be that I'm new to using SumTotal's LMS. Once the learner has completed the course, I want the LMS to automatically move their completion status to "Complete" and it always says "In Progress" until I manually go into the LMS and update the status. I'm not sure if this is happening because of how I've set Storyline to publish the content or if it's something I need to change in SumTotal. 

Stephanie Schneider

I got a little more information on the SumTotal Geo Engage Community. It seems like their (SumTotal) solution is for us to individually contact their support line at either maestro5@sumtotalsystems.com or 866-420-4258.  

I tried to post a link but it doesn't bring you to the right part of the community but if you go to the Articulate section of the GeoEngage community then there's a thread called "Course not Completing"

Stephanie Schneider

So the solution I was given by Sum Total is to make my passing score = 0%. This way the score will report to the LMS and since the learner "passed" regardless of what score they got, their status will move to "complete". They told me that the learner will always remain in the "in progress" status until they pass the quiz. (I was hoping that even if they failed the quiz, if they had completed it they would be marked as "complete")  Still doesn't seem right but it works. 

Brian Allen

See some related conversation here, also about SumTotal - http://community.articulate.com/forums/p/24301/160991.aspx

There is a bug in Storyline that I don't believe has been addressed yet that causes a status of "Passed" to be sent instead of "Complete" for slide-based courses that have no scored quizzes.  There is a relatively simple work around if anyone is interested.

Stephanie, I have been using Articulate products with SumTotal for about 3 years now, and it sounds like the issues you're experiencing can be resolved with a combination of publishing settings (Storyline) and activity properties (SumTotal).  Send me a private message if you'd like to chat!

Gregg Wanciak

Brian Allen said:

See some related conversation here, also about SumTotal - http://community.articulate.com/forums/p/24301/160991.aspx

There is a bug in Storyline that I don't believe has been addressed yet that causes a status of "Passed" to be sent instead of "Complete" for slide-based courses that have no scored quizzes.  There is a relatively simple work around if anyone is interested.

Stephanie, I have been using Articulate products with SumTotal for about 3 years now, and it sounds like the issues you're experiencing can be resolved with a combination of publishing settings (Storyline) and activity properties (SumTotal).  Send me a private message if you'd like to chat!


There's a relatively simple workaround to the status of "Passed" instead of "Complete"? What is it, please?

Gregg Wanciak

Brian Allen said:

Hey Gregg, from everything that I've seen this issue should be fixed in the most current Storyline release.

Leslie, can you confirm that this bug is fixed in the current public release?


And yet, because I am forced to enter a score in SumTotal when uploading, despite the fact that there is no quiz in my course, even when I set the score in SumTotal to 0, I end up with an indication of Failed on score at course completion. Maybe it's something that needs to be set in SumTotal.

Misha Milshtein

Hello,

this is a duplicate of my post from another thread, but I think it is worth replicating since a lot of people seem to share the same concerns.

I wonder if Articulate is planning on releasing the update soon, because we have a bit of a dilemma.

UPDATE 2 IS BETTER THAN UPDATE 3

because of what was discussed on this thread: http://community.articulate.com/forums/p/36393/205537.aspx?mod=False#205537 

Update 2 is needed for the files to work on iOS7 

however

UPDATE 3 IS BETTER THAN UPDATE 2

because of the LMS issue described above.

Thank you.

Kurt Masteller

Hello,

I was wondering if anyone else is having this issue with Storyline 2?  We have publisheda module for SumTotal using complete/incomplete and it is returning "passed" instead of complete?

I see a lot of posts saying this was fixed  in SL1 update 3, but no word on SL2.

Any thoughts?

Thanks you so much!

Kurt