Quiz not allowing student to select answer choice in quiz

Hello folks, 

I'm hoping someone has had a similar situation and been able to find a solution.  I have quizzes that contain multiple choice questions.  There have been reports from students that are sometimes unable to select an answer choice.  The blue highlight bar that normally appears while hovering over an answer choice does not appear and when clicking on an answer choice it is not selected (i.e. the radio button does not show that it has been selected).  Interestingly everything else that can be clicked in the quiz works, including the volume slider, previous and next buttons, and the question list dropdown menu.  

The quizzes are delivered via an LMS and are published in QM'13 using SCORM 2004, 4th ed.  I don't believe the problem to be a browser issue as I've switched browsers and the same problem occurs. 

What's makes this even more difficult to solve is that it only happens intermittently.  Most students are able to get through the same quizzes with no problems.  

Any ideas?  Would you lean towards this problem being caused by the LMS or a glitch in QM'13?  

Thanks for any feedback any of you might be able to provide.  

Best, 

Steven 

58 Replies
Leslie McKerchie

Hi Steven!

The best test is to utilize SCORM Cloud which helps us determine if the issue is Articulate related or if it's on your LMS's side.  If it appears in SCORM Cloud as well, we'd be happy to take a closer look at what might be going on. If you can't replicate the issue in SCORM Cloud, it's probably an issue that you'd want to take to your LMS team. 
Aaron Anderson

I am having the same issue with a small and occasional population of our students. When logging in as the particular student experiencing the issue, we are able to replicate. When logging in under our own accounts, the course works fine. We've found that the use of Tab and Space or Enter works with the multiple choice quiz questions. However, for drag and drop or matching, this option does not work. Clearing the attempt in the LMS and starting the course over seems to resolve the issue for us, but it's unknown what is causing this to occur (Articulate Quizmaker or LMS). I've attached a Jing screencast of the issue so that the experience can be shared and perhaps a fix determined in Articulate if that's where the issue lies.

http://screencast.com/t/qVRel2OZXgul

 

joe smith

Hi Aaron,

Sorry to hear that some of your users are experiencing this same issue.  Sadly I never found a solution.  Like you, I can replicate the issue when I log in as a student who is experiencing the problem, but have never been able to make it happen on my own.  

The LMS I use says it's something wrong with Articulate and Articulate says it's something wrong with the LMS.  A person I spoke with at Articulate said I'd need to have my end users install some special software that would record the communication going back and forth between the course and the LMS to try and troubleshoot the problem.  Unfortunately I'm not able to ask my end users to do something like this and continue to have to deal with this problem.  I just reset the course when it happens and go through it to get them to the point where they got stuck.  Hardly a good use of my time, but it's the only solution I have at this point.

I am going to be changing to a new LMS in the next few months, so I'll be interested to see if the problem still occurs after making the switch.  If it does, I'll be inclined to believe that it's an Articulate problem.  If not, then the LMS would be suspect.   

Check back with me in a few months and I'll be happy to let you know what the outcome of switching to the new LMS has been as it pertains to this issue. 

Good luck in your efforts to find a solution to this problem.  I hope you have better luck that I did!  And feel free to touch base with me if you have any specific questions about my experience. 

Thanks, 

Steven 

 

 

 

 

 

joe smith

Aaron, 

Did you ever have any luck with this issue?   I wanted to let you know that I recently changed to a new LMS (a very good one!) and we're still having the same problem with embedded quizzes. 

Hopefully you found a way to deal with it.  We've given up and are going to pull out all the embedded quizzes from the presentation and just make them standalone quizzes. 

Thanks, 

Steven 

Deborah Munitz

I am having no end of problems with the quizmaker quizzes now that I have migrated from Studio 9 to Studio 13.  This thread is the closest I have found to the problem I am experiencing. 

When the problem happens I can open the lesson as a student and see the problem.

Multiple students will encounter the same problem if they hit the same question.

If I republish sometimes it seems like the problem goes away and sometimes it doesn't. 

I notice that many of the questions appear to not show both correct and incorrect feedback, just incorrect feedback, but I haven't confirmed if that is a trend. Just something odd that I noticed.

All I can say is that this is beyond frustrating. I am convinced that there must be some problem with the transition of quizmaker 09 to 13 files and I haven't found the right article. These are quizzes that have been in production for years. 

Please see if you can point me in any direction before I waste a load of time trying to load files to attempt to recreate this. Since the quizzes are randomized its really a pain trying to testing the fixes.

Michele Hellmann

I am having this same issue with one course in that when the learner selects the response in a multiple choice quiz the radio button does not fill.  I just converted from quiz maker 13 to quiz maker 360.  In the past I've been able to solve the issue buy editing the quiz or by recreating the quiz.  For this particular course neither of these solutions have corrected the problem.  I've even tried a free form question; however I am still having the same issue.  I've got an ongoing case with Articulate -- Case #01019130; however, no one seems to be able to find a solution to my issue.  Has anyone in the community found a resolution?  Extremely frustrating as I need to deliver this project to a client and can't do so with the way the multiple response questions are performing.

Michele Hellmann

I am publishing to Articulate Online and managing my content from there. At this point I think I am going to need to remove all multiple choice, true false, and multiple response questions from this course. My drag and drop questions are working so I may need to do the response questions as a hot spot.

Thanks again for your help.

Michele Hellmann│Director Business Operations/Facilitator| 3061 Berks Way Suite 102, Raleigh, NC 27614
Direct: (919)453-2314|Mobile: (919)427-7278

Visit our NEW website www.nuvue.com

Aaron Anderson

We've been able to have users work through the quiz questions for multiple choice only by using the keyboard to make the selections. Use the Tab key to move from one field to the next. You'll see a box highlight different fields in the course (not just the answers) so you may need to tab a handful of times to get to the answer choice. If you pass the answer, Alt-Tab will take you backwards through the sequence. Then, use Space/Enter to select the response and Tab to the Submit button and Space/Enter to Submit. This workaround is a hassle for the students but it at least allows the user to progress and earn a completion. We've not found any 'real' solution.

Michele Hellmann

Thanks Aaron. Glad to see that I am not crazy and that this is a real issue. Hopefully Articulate can find the bug that is causing the issue.

Michele Hellmann│Director Business Operations/Facilitator| 3061 Berks Way Suite 102, Raleigh, NC 27614
Direct: (919)453-2314|Mobile: (919)427-7278

Visit our NEW website www.nuvue.com

joe smith

I originally reported this issue 3 years ago and it still happens for users like you.  I believe it's an Articulate issue, but clearly nothing is going to be done about it.  I tried working with Articulate, but they didn't make it easy and were placing blame on the LMS.  Eventually I just gave up.   I love the Articulate products, but think that QM is the weak link in the mix, in terms of functionality anyways. 

Michele, is your quiz embedded in an Articulate presentation?  Or is it a stand-alone quiz?  

My guess is that it's an embedded quiz within a presentation.  That's where I had the same problem you're having. Ultimately my "fix" to the problem was to pull all of the quizzes out of my presentations and make them all stand-alone quizzes. 

I wish you the best because I know exactly what you're going through. 

Steven 

 

 

Aaron Anderson

None of you are crazy! It's definitely an issue with Articulate Studio 13. We used to develop in Presenter 09 but now use Studio 13 and also develop in Storyline, Lectora and Captivate. We've not had any issues in the other authoring tools. We also recently changed our LMS from Moodle to ExpertusONE and we've had this experience in both LMSes and only in the Studio 13 courses. The common variable is Studio 13. Hopefully Articulate will reconsider the 'it's the LMS' approach and own this one so they can resolve in Studio 13.

Michele Hellmann

Thanks Steven.

They are embedded in the presentation. The issue began when I upgraded to 360 and then republished the course. The course was originally designed using Presenter & QM 13. I've had this issue with several other courses and was able to resolve by editing the quiz questions. For this particular course nothing is solving the problem. I even recreated the quizzes from scratch - no copying and pasting.

Thanks again for your feedback. I may need to go the stand alone quiz route as when you publish the quiz as a standalone file it does perform as intended.

Best,

Michele

Michele Hellmann│Director Business Operations/Facilitator| 3061 Berks Way Suite 102, Raleigh, NC 27614
Direct: (919)453-2314|Mobile: (919)427-7278

Visit our NEW website www.nuvue.com

Deborah Munitz

I will update this one last time and remove myself from the updates as they seem to have hit everyone's nerve except articulate. Here is what you need to do to troubleshoot.

1) keep track of which browsers are having the problems and which don't.

2) turn off the html5 ability since QM suffers terribly in html5.

3) make sure all browser have the flash plugin which was turned off this summer in Safari and Firefox making customer support a real headache.

4) make sure that you are following good testing practices when it comes to testing and that you clear browser caches and that you have the ability to wipe out the stored progress data (that is now frustrating unreadable garbage). 

5) remember that your QM source file can be corrupted and your only choice is to create a new one and hope that when you import the existing questions that you don't import the corruption.*

6) if its always a specific question then just delete that damned question and rebuild it.

7) if you are using a browser like Chrome to test and you sometime glitch on a specific question and other times you don't, its the QM file (see #5 above). 

That's all I can think of. If I could find any other product that deals with PPT source files and handles controlled navigation let me know because I so would like to dump this tool. I have lost hundreds of thousands of dollars due to Articulate and am feeling frustrated and stuck. Studio '13 is a clear nightmare and I haven't seen any indication yet that problems have actually been solved in 360. Your posting doesn't give me any sense of hope.

Good luck, Deb

* Instructions from Articulate that related to QM '13

 I'd recommend that you create a new quiz file and then import the questions. Articulate Quizmaker '13 supports importing questions from other quizzes, quiz templates, Microsoft Excel spreadsheets, and text files. Here's how:

http://community.articulate.com/tutorials/products/importing-questions.aspx

Also, please make sure to save the quiz file locally and the suggested naming conventions for the filename to avoid corruption. Please review the article below:

https://www.articulate.com/support/article/create-edit-and-publish-articulate-quizmaker-13-quizzes-on-your-local-hard-drive