58 Replies
Leslie McKerchie

Hi Jean,

Thanks for the additional information. 

I can see that you've been a part of this conversation for some time now.

You originally mentioned that the issue was when using the Complete button, but you're now mentioning the Exit button.

  • How are you tracking completion for your course?
    • If tracking via complete course trigger, is your reporting set to Complete/Incomplete?
  • Are you able to replicate the issue?
Jean Luyben

I'm sorry - I should have called it the Complete button.  I am tracking via complete course.  It's just about done for this term now, but I'll be looking at re-publishing for the Fall term.  For this term, I asked them to take a screenshot of the final certificate so that if their completion didn't transfer they could send me proof of completion and I could manually enter it.

Ashley Terwilliger

Hi Jean,

So the learners click the Complete button, which sends the Completion status to the LMS? Does it also close the course window or is the learner responsible for doing that on their own? If it's closing the window as well (as an exit course trigger) could you look at delaying that trigger or assigning it to something else? That would ensure you've got enough time for the trigger to pass to the LMS (in the event a delay is happening). 

Keep us posted when you're ready to republish and we can help again by taking a look at your files if needed. You can share those with our Support Team!

Bailey Kramp

Can someone take a look at my file and help me out?  I have it set up so that if the learner gets less than an 80% or if they answer specific questions incorrectly, they fail.  For the specific questions, I set up branching so it takes them to an auto-fail slide.  When they click "Exit Test" on that slide, it should reset the test so they get a zero and then submit the score of zero using the "Complete Course" trigger and mark the test as failed in the LMS.  However, it's not registering as completed in the LMS.  I'm not using the Incomplete/Fail status mentioned for the item that's not working above. If it is a problem with that trigger, is there a workaround I can use until it's fixed?

Crystal Horn

Hi Bailey! Thanks for sharing that detail and your .story file.

When I clicked Publish, I saw that your settings were:

  • Tracking by the results slide: The results slide is what will communicate completion to the LMS
  • Reporting Passed or Incomplete: If learners don't pass, the course will report Incomplete.

Since you can choose to track either the quiz result or the course completion trigger, my suggestion is to remove the course completion trigger. Reroute learners to your results slide when they "auto-fail." You could even add another layer to the results slide that looks like your auto-fail message from Scene 2. 

If you need them to auto-fail with a score of 0, reset the results from the incorrect feedback layer on the auto-fail slides. When you publish, change your reporting to Passed or Failed, since you want to record completion even if they fail. If supported by your LMS, look into using SCORM 2004 so you can reliably grab both the completion and the success statuses.

Let me know how those changes work!

Fred Daniell

We have been working through this issue as well. We want to use a completion trigger but we notice that the option to set a complete course trigger is missing from our trigger tool. See screenshot. That option is also missing in the tracking settings when we go to publish. We are in Storyline 360. Are we missing something. Shouldn't we be able to track completion via a specific trigger?

Leslie McKerchie

Hi Fred and welcome to E-Learning Heroes :)

Thanks for reaching out and sharing what you are running into as well as those verifying images.

Do you know what version of Storyline you're using?

You can check by going to:
Help > About Articulate Storyline

We are currently on Build 3.28.18944.0 of Storyline 360. You can read all of the details here.

This feature was added in Update 13.

John Wolff

Crystal:  It appears that we are seeing the same issue on one of our LMS's where the Report status to LMS as is set to Completed/Incomplete and it is NOT sending the completion to the PeopleSoft LMS.  This was also tested in SCORM Cloud and the completion IS being sent.  We have another LMS (SuccessFactors) where the completion status is being sent accurately without issue so I am very interested in tracking this discussion to determine the root cause of the issue on our PeopleSoft LMS . 

I am wondering, does it make a difference as to which launch file is being used on the LMS?  For example, the index_lms.html  vs. index_lms_flash.html vs. index_lms_html5.html launch file?  We have developed a temporary work around to resolve this by not using the Storyline Course completion trigger and have reverted back to using a quiz completion status instead but I would sure like to be able to use the Course completion trigger instead since its fewer steps.  Any further insights from you or others as to whether there is a fix?  Thank you

Ashley Terwilliger

Thanks, John, for those additional details and letting us know what troubleshooting you've done too. The course completion trigger appears to be the culprit within that LMS environment, and our team is continuing to look into it. If you have any files or logs that you can share with our Support Team, it will help to have more examples for testing! 

For the launch file, I'd point to the index_lms.html as that file will be what is used by the browser to determine if the HTML5 or Flash output should load first. If you're only publishing for HTML5 only, you can still use the index_lms.html as the main file to point to.

Ren Gomez

Hi Everyone!

After extensive testing, we have successfully used the Complete Course trigger to mark a course completed when the reporting is set to Complete/Incomplete in Chrome.

Just launch the Articulate 360 desktop app on your computer and click the Update button for each application. Details here.
 
Please let us know if you have any questions, either here or by reaching out to our Support Engineers directly. 
Avtar Jagpal

Hi there,  I am referring to this link

https://articulate.com/support/article/storyline-360-course-completion-trigger#tracking-options

I'm just wondering if a "quiz slide" is required in order for this "completion" trigger to work?  I tried it with just a button and it did not work...however it did work when I put that same button a quiz slide. 

Jigsaw Learning

It is probably worth testing the implications of selecting/deselecting the "Launch player in a new window (creates launch page)" in Player properties under Custom / "Other" page

We have just had a similar issue regarding the SL360 completion reporting into a Moodle 3.9.1 site where

  • it reported correctly when the "Launch player in a new window (creates launch page)" was not ticked but
  • failed when the "Launch player in a new window (creates launch page)" was ticked.
Jigsaw Learning
Jigsaw Learning

It is probably worth testing the implications of selecting/deselecting the "Launch player in a new window (creates launch page)" in Player properties under Custom / "Other" page

We have just had a similar issue regarding the SL360 completion reporting into a Moodle 3.9.1 site where

  • it reported correctly when the "Launch player in a new window (creates launch page)" was not ticked but
  • failed when the "Launch player in a new window (creates launch page)" was ticked.

Just been told this is a known bug.........:

Hi Mark,

Thanks for contacting Articulate Support!

I'm sorry for the trouble you're experiencing. We have identified an issue where the course doesn't complete if player is set to launch in new window. I have included your case in the said bug report.

As a workaround, you need to disable the Launch Player in new window feature.

We resolved it by publishing the course out of SL 3 rather than SL360.

Leslie McKerchie

Hi Rieta,

Thanks for contacting us and following up on this conversation. 

It looks like we did miss providing an update here. This issue discussed here was corrected in Update 37.

Do you know what version of Storyline you're using?

  • You can check by going to: Help > About Articulate Storyline

We are currently on Build 3.41.22450.0 of Storyline 360. You can read all of the details here.

It looks like your email signature came through when you replied via email. You can remove that if needed by clicking ‘Edit’ beneath your response. Here’s a quick Peek video if you need help.